The forum

no sound in Pol - Mint 18

Author Replies
Janus12th Saturday 29 December 2018 at 18:57
Janus12thAnonymous

i have raised this issue before but this seems to be an ongoing thing with each distro

i have switched from mint 17.3 to 18.3 , and in doing so i now get no sound from pol , im using jack but even without jack running there is no sound from pol , if i create say a new drive using system and go into wine the audio interface is not even recognised so when testing sound nothing happens - it doesnt even show up in Pavucontrol , however i do have system sounds on linux runnng through jack so i dont think its jack thats the problem.

any help would be appreciated

Thank You

Edited by Janus12th

Quentin PÂRIS Saturday 29 December 2018 at 19:28
Quentin PÂRIS
Admin

Can you show me the logs in your terminal please?

Janus12th Saturday 29 December 2018 at 19:32
Janus12thAnonymous

hi quentin 

tell me what i need to do and ill be happy to supply whats needed 

thanks 

 

Quentin PÂRIS Saturday 29 December 2018 at 21:05
Quentin PÂRIS
Admin

Just run PlayOnLinux from a terminal, and copy and paste what happens here
 

Janus12th Sunday 30 December 2018 at 8:53
Janus12thAnonymous

Hi Quentin - info as requested - Thanks

all i did was run Pol - access the drive i created , went into wine and tested sound

Looking for python... 2.7.12 - wxversion(s): 3.0-gtk2
selected
[main] Message: PlayOnLinux (4.2.10) is starting
[clean_tmp] Message: Cleaning temp directory
[Check_OpenGL] Warning: check_dd_x86 missing, test skipped
[Check_OpenGL] Warning: check_dd_amd64 missing, test skipped
[POL_System_CheckFS] Message: Checking filesystem for /home/janus12th/.PlayOnLinux/
[main] Message: Filesystem is compatible
[install_plugins] Message: Checking plug-in: ScreenCap...
[install_plugins] Message: Checking plug-in: PlayOnLinux Vault...
[update_check] Message: List is up to date
[POL_SetupWindow_Init] Message: Creating new window for pid 4967
[POL_SetupWindow_Close] Message: Closing window for pid 4967
[POL_Wine] Message: Running wine- winecfg (Working directory : /usr/share/playonlinux/python)
[POL_Wine] Message: Notice: PlayOnLinux deliberately disables winemenubuilder. See http://www.playonlinux.com/fr/page-26-Winemenubuilder.html
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winepulse.drv": libpulse.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
ALSA lib conf.c:3357:(snd_config_hooks_call) Cannot open shared library libasound_module_conf_pulse.so
ALSA lib pcm.c:2266:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
ALSA lib pcm_dsnoop.c:606:(snd_pcm_dsnoop_open) unable to open slave
err:ole:CoInitializeEx Attempt to change threading model of this apartment from multi-threaded to apartment threaded
[POL_Wine] Message: Wine return: 0
Registered PID: 4710 (Missing)
Registered PID: 4748 (Missing)
Registered PID: 4967 (Present)
 

Edited by Janus12th

Janus12th Sunday 30 December 2018 at 9:23
Janus12thAnonymous

i have installed all codecs and the sytem is up to date
 

Quentin PÂRIS Sunday 30 December 2018 at 13:03
Quentin PÂRIS
Admin

Please try to updat PlayOnLinux to 4.3.4, redownload your wine version and tell me if it is better

Janus12th Sunday 30 December 2018 at 14:29
Janus12thAnonymous

Downloaded and installed 4.3.4 and reinstalled wine1.6 the only other thing was pol asked for jq & libonig2 to be installed also

created new drive within Pol and yes it appears to now see the usb dac but still no audio , i still have sytem audio

Thanks

 

Update - i rebooted and when i went back the audio came through so i proceeded setting up things , now the issue is vcrun2008sp1 x86 wont install in just hangs and hangs and doesnt do anything - eventually i have to cancel this is creating a new drive and not the one where the audio worked

Update

after i rebooted and it worked i then installed qjackctl and set it to run on startup, then rebooted again and jack is running , the problem is with jack running the audio device is now not recognised within wine so back to square one

Edited by Janus12th

Quentin PÂRIS Sunday 30 December 2018 at 16:03
Quentin PÂRIS
Admin

Try a most recent version of wine, like 4.x

Janus12th Sunday 30 December 2018 at 16:14
Janus12thAnonymous

4.x am i missing something did you mean 1.4 ?

i dont see a 4.x in the repo

Edited by Janus12th

Quentin PÂRIS Sunday 30 December 2018 at 16:19
Quentin PÂRIS
Admin

I mean wine 4.x

Janus12th Sunday 30 December 2018 at 16:42
Janus12thAnonymous

i can only see 3.04 on the web which is stable so i installed that , but Pol doesnt recognise it and says install wine to use pol

i unistalled it and put back the 1.6 from the repo and now when i go into wine / configure wine as the output device it now gives me only system default and pulseaudio - when i select pulseaudio the audio comes through jack

however if i create a new drive and go into wine / config wine / pulse audio is not an option and the usb dac is not listed either

 

god knows how i got there , by accident i suppose , i think linux mint 18 is just broke , 17.3 worked fine 18.3 just seem problamatic

Edited by Janus12th