Вы находитесь здесь

Форум

Empire Earth I Expansion - Mouse Issue

Empire Earth I Expansion: Art of Conquest Mouse Moving Slowly

Автор Replies
kgtm Sunday 13 January 2013 at 0:35
kgtmAnonymous

Greetings.

I've seen people claim Empire Earth I doesn't work with Wine.
Well, after several tries with different Wine versions, and after installing some packages, Empire Earth I is working quite well on a low resolution mode.

I have to admit however, that when running on high resolution mode, the game graphics have a low performance. But at low resolution mode it is quite playable.

Well the problem is however with the "Art of Conquest" expansion for EE, when playing EE without expansion I don't have a problem. However when I try to play with the expansion, for some reason the mouse behaves poorly. Taking fast and large amounts of movement just to get it to move few pixels in the screen.

I'm not sure how to solve this particular issue with the expansion. So your help is appreciated. If this works, maybe sooner rather than later Empire Earth I will be on PlayOnLinux supported list.

I've seen people claim Empire Earth I doesn't work with Wine.
Well, after several tries with different Wine versions, and after installing some packages, Empire Earth I is working quite well on a low resolution mode.

I have to admit however, that when running on high resolution mode, the game graphics have a low performance. But at low resolution mode it is quite playable.

Well the problem is however with the "Art of Conquest" expansion for EE, when playing EE without expansion I don't have a problem. However when I try to play with the expansion, for some reason the mouse behaves poorly. Taking fast and large amounts of movement just to get it to move few pixels in the screen.

I'm not sure how to solve this particular issue with the expansion. So your help is appreciated. If this works, maybe sooner rather than later Empire Earth I will be on PlayOnLinux supported list.

I hope the details bellow suffice, if any other detail is required, I'm happy to provide it of course.

Thank you for the help.


Details:
Ubuntu 12.04 LTS (64 bits)
Video: NVidia GeForce 9300M 
NVidia Driver Version: 295.40
X.Org Version: 1.11.3
Audio ALSA Version: 1.0.24.
PlayOnLinux Version: 4.1.8

Empire Earth + Art of Conquest Expansion Wine Bottle Details:
Wine 1.1.23 (32 bits)
Windows Version: Windows XP
Graphic settings:
  • Allow DirectX to stop the mouse from leaving it's window.
  • Allow the window manager to decorate the windows.
  • Allow the window manager to control the windows.
  • Direct3D Vertex Suport: Material (Allow point shading)
  • Screen Resolution 96 dpi
Libraries:
  • *d3d8 (embedded)
  • *d3d9 (embedded)
  • *d3dim (native)
  • *d3drm (native)
  • *d3dx8 (native)
  • *d3dx9_24 (native)
  • *d3dx9_25 (native)
  • *d3dx9_26 (native)
  • *d3dx9_27 (native)
  • *d3dx9_28 (native)
  • *d3dx9_29 (native)
  • *d3dx9_30 (native)
  • *d3dx9_31 (native)
  • *d3dx9_32 (native)
  • *d3dx9_33 (native)
  • *d3dx9_34 (native)
  • *d3dx9_35 (native)
  • *d3dx9_36 (native)
  • *d3dx9_37 (native)
  • *d3dx9_38 (native)
  • *d3dx9_39 (native)
  • *d3dx9_40 (native)
  • *d3dx9_41 (native)
  • *d3dx9_42 (native)
  • *d3dx9_43 (native)
  • *d3dxof (native)
  • *dciman32 (native)
  • *ddrawex (native)
  • *devenum (native)
  • *dinput (embedded)
  • *dinput8 (embedded)
  • *dmband (native)
  • *dmcompost (native)
  • *dmime (native)
  • *dmloader (native)
  • *dmscript (native)
  • *dmstyle (native)
  • *dmsynth (native)
  • *dmusic (native)
  • *dmusic32 (native)
  • *dnsapi (native)
  • *dplay (native)
  • *dplayx (native)
  • *dpnaddr (native)
  • *dpnet (native)
  • *dpnhpast (native)
  • *dpnlobby (native)
  • *dsound (embedded)
  • *dswave (native)
  • *dxdiag.exe (native)
  • *dxdiagn (native)
  • *jscript (native, embedded)
  • *mfc42 (native)
  • *msdmo (native)
  • *msvcr90 (native, embedded)
  • *msxml3 (native, embedded)
  • *qcap (native)
  • *quartz (native)
  • *streamci (native)
  • dplayx (native)
  • dpnet (native)
  • dpnhpast (native)
  • dpwsockx (native)

Edited by kgtm

petch Sunday 13 January 2013 at 0:38
petch
Developer


Good luck finding a workaround for the mouse problem, this is why people are saying that EE1 doesn't work under Wine.
kgtm Sunday 13 January 2013 at 0:39
kgtmAnonymous

Thanks for the best wishes. But don't you have an idea where the problem lies?
It's strange because EE1 works well, the problem only occurs with the expansion.
petch Sunday 13 January 2013 at 0:41
petch
Developer


I can't tell, I did all my tests with the GOG.com version, that already has the expansion applied, so I never saw it working...
kgtm Sunday 13 January 2013 at 0:47
kgtmAnonymous

EE with the expansion works, only problem I can point to it for the moment is low mouse movement. If you try EE without the expansion and don't set the game resolution setttings too high you will problably be able to play it.

The expansion however, well, lets just say you can't order with the keyboard the same actions you have to do with the mouse.
kgtm Sunday 13 January 2013 at 0:58
kgtmAnonymous

People with ideas on this issue, maybe a different game with a similar problem?
petch Sunday 13 January 2013 at 1:25
petch
Developer


WineHQ bug report is here: http://bugs.winehq.org/show_bug.cgi?id=13351

From what I remember, realta_taisteal also tried for a long time to get it to work:
http://www.playonlinux.com/en/topic-8335-Empire_Earth_I__test_script.html
kgtm Sunday 13 January 2013 at 5:35
kgtmAnonymous

I've been reading what you posted back on those posts. Well for now I have no problems with sound, video or the mouse leaving traces (garbage texture) behind.

I have a feeling its something new they added to the game with the expansion, something that is supposed to increase performance in the game when run on windows, but somehow messes up the mouse when run with Wine.

Unfortunately the debugger isn't much of a help, about the cursor/mouse only says something like:

fixme:dinput:SysMouseAImpl_Acquire Clipping cursor to (0,0)-(640,480)

But that only happens when the virtual window where the game is running is resized, through the various introduction videos of the game.
kgtm Sunday 13 January 2013 at 6:11
kgtmAnonymous

I've tried using the following wine version: 1.3.34-rawinput2
It applies a patch that better resolves the mouse problem, a better description of the problem: http://wiki.winehq.org/Bug6971

It solves the mouse problem, however, when using this other Wine version, all the goodies the version 1.1.23 provides as I've described previously pretty much go away, and the game flickers, and we see some mouse texture garbage as it moves sometimes.

Well I will keep reading and see how it goes, trying other Wine versions and see what happens.

If I can't find another Wine version with the patch applied and that runs the game as stable as version 1.1.23 does, then I will have to look into the possibility (if possible) of applying the mousewarp patch (as it was done in 1.3.34) to version 1.1.23.

Edited by kgtm

kgtm Sunday 13 January 2013 at 15:51
kgtmAnonymous

I'm having some trouble finding the wine web page that discusses the rawinput2 patch that was applied to wine 1.3.34. It would give me a good insight on the mouse problem and how the patch solves it, and it will sheed light to it's possible application to wine 1.1.23.
Does anyone know where I can find it?

Thanks.

Edited by kgtm

Вы находитесь здесь: Index > PlayOnLinux > Empire Earth I Expansion - Mouse Issue